Lama tak berkebun ni... Ini merupakan pokok kucai... Tak banyak orang nak tanam pokok kucai ni... Sebenarnya pokok kucai ni tak susah nak hidup... Kita boleh tanam pokok kucai ni melalui rizom (bebawang) ataupun biji benih... Pokok kucai boleh ditanam dalam mana-mana tanah sekalipun... Asalkan bekalan air untuk pokok ini mencukupi...
Selepas 2-3 bulan, pokok kucai kita dah jadi gemuk dan panjang... Masa ni kalau nak tuai pun dah boleh... Kan dah jimat, tak perlu beli di kedai lagi.... Betul tak... Semasa menuai, potong hanya bahagian daun sahaja... Biarkan pangkalnya... Nanti pokok kucai ini akan tumbuh semula.... Sekali tanam, boleh makan berkali-kali... :)
Pokok kucai ni tahan panas, dan tak memerlukan air yang banyak... Tapi pastikan kita sentiasa menyiramnya... Kalau tanah menjadi terlalu kering, pokok ini akan layu dan boleh mati...
Banyak khasiat pokok kucai ni... Antaranya pokok kucai ini mengandungi Vitamin C, Vitamin B, Karotin, Sulfur yang mana dikatakan boleh mengurangkan darah tinggi, penyakit senggugut, keputihan dan sembelit...
Cara memasaknya pelbagai, kita boleh campur bersama sayur-sayuran lain ketika memasak, di dalam mee atau kuew tiaw goreng, mahupun cucur goreng... Ada yang kata nak buat jus pun boleh... Tapi saya tak pernah cuba la... Tak tau la apa rasanya... Sesiapa yang dah cuba boleh cerita kepada saya :)
No comments:
Post a Comment